Banken moeten de onlangs uitgevoerde herbeoordeling van aan bedrijven verkochte rentederivaten overdoen. De banken en toezichthouder Autoriteit Financiële Markten hebben bij de evaluatie van de omstreden beleggingsproducten steken laten vallen.

Dat liet de AFM vrijdag weten. Zes betrokken banken en de AFM beloofden eerder dat alle dossiers rond aan het midden- en kleinbedrijf verkochte rentederivaten voor het einde van het jaar opnieuw zouden zijn beoordeeld. Die deadline wordt niet gehaald, omdat de banken volgens de AFM hun werk niet goed hebben gedaan. Zo zouden ze te weinig aan het belang van de klanten hebben gedacht.

Hoofdpijndossier renteswaps: banken fout, maar toezichthouder AFM ook

Toezichthouders van de AFM maakten zelf echter ook fouten bij de controle van de herbeoordelingen. De toezichthouder heeft daarom stevig ingegrepen in dit proces, onder meer met de instelling van een speciale ’taskforce’ onder leiding van het bestuur van de AFM.

Daarnaast is een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de fouten die bij de AFM zijn gemaakt en wordt gekeken of er externe partijen kunnen worden ingezet om het correcte verloop van de evaluaties bij banken te garanderen.

Dijsselbloem kritisch over AFM

Zowel de grote Nederlandse banken als de Autoriteit Financiële Markten zijn verantwoordelijk voor het mislukken van de beoordeling van zogeheten rentederivaten die banken aan 17.000 mkb-bedrijven hebben verkocht, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag in een reactie. Slachtoffer daarvan zijn de ondernemers die nu langer moeten wachten op compensatie of op een andere oplossing.

,,Dit is niet goed gegaan en ik vind dat teleurstellend. Banken hebben hier veel tijd en energie ingestoken. Honderden mensen zijn er anderhalf jaar mee bezig geweest, maar blijkbaar zijn de wettelijke maatstaven niet goed vertaald. Het is voor een groot deel onjuist en onzorgvuldig gebeurd en dat is voor ondernemers niet acceptabel'', aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem maakt zowel de banken als toezichthouder AFM harde verwijten. Bij de banken is het wettelijk kader voor de herbeoordeling van de derivaten niet goed toegepast. ,,Bij het doorploegen van de enorme stapel zijn de verkeerde criteria toegepast.''

AFM kreeg dat te laat - namelijk zeer recent - in de gaten. De minister laat een extern onderzoek uitvoeren naar hoe het binnen AFM mis heeft kunnen lopen.

Rentederivaten: schade voor ondernemers

Rentederivaten zijn beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening vaak gebruikt worden om de risico's van een stijging van de rente af te dekken. De AFM bemoeit zich al tijdje intensief met deze dienstverlening, omdat banken bij het verstrekken van deze producten vaak een te gunstig beeld hebben gegeven van de risico's. Sommige bedrijven komen hierdoor nu in de problemen.

Bij de herbeoordeling van de derivatendossiers moet worden bekeken of klanten van de banken schade hebben geleden en of ze recht hebben op compensatie.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) liet weten verrast en teleurgesteld te zijn over het oordeel dat de herbeoordeling van de derivatendossiers niet goed is gegaan. De branchevereniging benadrukte dat de banken hebben beloofd met ,,een passende oplossing'' te komen als blijkt dat ze ondernemers een slechte dienst hebben bewezen. ,,Dat blijft onverminderd het uitgangspunt'', aldus de NVB.

In de Tweede Kamer spreekt VVD-Kamerlid Aukje de Vries van ,,een onbegrijpelijke gang van zaken''. Dijsselbloem heeft volgens haar ,,wat uit te leggen''. De PvdA noemt het stuitend ,,dat banken weer het eigen belang boven het belang van ondernemers plaatsten''. De PvdA wil hierover een Kamerdebat met Dijsselbloem.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl